Tävlingen avgjord!

Det blev Clara, Elliot, Moa och Sanna (inte med på bilden) från klass NB22 från Realgymnasiet i Uppsala som kammade hem förstapriset i Skogslabbets tävling, och som därmed får rätten att bestämma vad som ska hända med nio hektar skog utanför Uppsala.

Från vänster: Lotta Albihn, SLU, Clara Frånberg, Elliott Høøk och Moa Knyte. Sanna Nielsen saknades vid fototillfället. Fotograf: Erika Troeng SLU

Skogslabbet har under läsåret anordnat en tävling där Sveriges gymnasieelever fått tävla om rätten att bestämma över en riktig skog. Elever har skickat in tävlingsbidrag där de argumenterar för vad de tycker bör hända med den nio hektar stora skogen strax utanför Uppsala. Nu är det vinnande bidraget utsett av en enhällig jury, och det blev Elliott Høøk, Moa Knyte, Clara Frånberg och Sanna Nielsen i klass NB22 på Realgymnasiet i Uppsala som knep vinsten.   

-Det känns väldigt roligt och jag är väldigt stolt över att vi vann tävlingen, säger Elliott Høøk.

– Skogsfrågorna är högaktuella, och de beslut som tas om skogen idag kommer att påverka våra ungdomar under lång tid. Därför är det helt fantastiskt att se vilket engagemang kring skog som finns bland Sveriges gymnasieelever. Vi är mycket imponerade av alla bidragen som kommit in i tävlingen, och ser redan fram emot nästa års omgång, säger Göran Ericsson, dekan för fakulteten för skogsvetenskap vid SLU.

Skogen ligger utanför Uppsala, och alternativen i årets tävling var: bevara skogen, avverka skogen eller bevara hälften och avverka hälften. Läs mer om tävlingen.

Juryns motivering

Eleverna som skickat in det vinnande bidraget är mycket duktiga i sin argumentation, väger för- och nackdelar och kombinerar insikter om det aktuella området med generella kunskaper om skog och miljö. Detta tillsammans med en snygg och professionell presentation fällde avgörandet.

I juryn:

  • Maria Wetterstrand, tidigare riksdagsledamot och nu VD för Miltton Europe
  • Maria Wiman, lärare (utsågs 2019 till Sveriges bästa av Handelskammaren) och skoldebattör
  • Göran Ericsson, dekan för fakulteten för skogsvetenskap, SLU (även känd som expert från SVT:s Den stora älgvandringen)
  • Heidi Andersson, skogsägare, planetskötare och armbryterska