Klimatsmart mat

Total tidsåtgång ca 50 min

Vad vi lägger på våra tallrikar kan göra stor skillnad för klimatet. Lektionspaketet innehåller två övningar, där eleverna på olika sätt får utforska klimatpåverkan för olika livsmedel.

 

Vad åt du igår?
Om övningen Skriv ut

Här handlar det om att fundera kring vad en måltid kan innehålla och hur den kan påverka klimatet. Ligger måltiden inom klimatbudgeten? Vad bör man äta mindre av och vad påverkar inte så mycket? 

Med WWF:s matkalkylator får eleverna en bild av måltidens klimatpåverkan och hur den påverkar den biologiska mångfalden. Matkalkylatorn är framtagen av CarbonCloud och baseras på forskning från Chalmers. 

Genomförande
Diskussion
Tips
Genomförande
Diskussion
Tips

Den här övningen...

Fem luncher
Om övningen Skriv ut

Hur kan man kombinera olika klimatsmarta livsmedel för att göra fem lunchmåltider? Här får eleverna möjlighet att göra fem lunchmenyer enligt den så kalladeOne Planet Plate-modellen. One Planet Plate är en guide till hållbara måltider från WWF  där fokus ligger både på klimat och biologisk mångfald. En måltid ska klara en klimatbudget på max 0,5 kg koldioxid och kött, fisk, ost och ägg ska ha grönt ljus i WWF:s kött- respektive fiskeguide. Potatis, spannmål, raps, lök och morötter ska vara ekologiskt certifierade. 

Genomförande
Diskussion
Tips
Genomförande
Diskussion
Tips

Den här övningen...